سرطان پوست
سرطان پوست دومین سرطان شایع بعد از سرطان ریه در بریتانیا می باشد. در طی سالهای اخیر تعداد سرطانهای پوست در جهان به میزان زیادی افزایش یافته است و این بیماری هم اکنون میلیون ها نفر را در سرتاسر جهان گرفتار کرده است. علت اصلی بروز سرطان پوست مواجهه طولانی مدت با اشعه زیان بخش ماوراءبنفش نور خورشید می باشد. اگر شما در جایی زندگی می کنید و یا تعطیلات خود را در جای میگذرانید که آفتاب شدیدی دارد احتمال خطر سرطان پوست در شما افزایش مییابد. هر چه شما به خط استوای کره زمین نزدیک باشید خطر سرطان پوست بیشتر می باشد، تصور می شود که سوراخ شدن لایه اوزون نقش مهمی در افزایش وقوع سرطان پوست داشته باشد. زیرا لایه اوزون به عنوان یک محافظ در مقابل اشعه مضر ماوراء بنفش عمل می کند. اگر کار شما در محیط باز می باشد و یا اگر قبلاً دچار آفتابسوختگی شدهاید به خصوص در دوران کودکی شما بیشتر مستعد سرطان پوست خواهید بود افرادی که دارای پوست سفید و روشن هستند نیز بیشتر مستعد ابتلاء به سرطان پوست میباشند زیرا میزان ملانین پوست آنها کم می باشد ملانین رنگدانه ای در سلولهای پوست است که رنگ پوست به خاطر آن میباشد و به محافظت پوست در مقابل اشعه مضر ماوراء بنفش خورشید کمک می کنند برای کاهش خطر بروز سرطان پوست سعی کنید که از مواجه شدن با نور خورشید پرهیز نمایید و در هنگام بیرون رفتن از خانه از پوست خود محافظت نمایید همیشه به طور منظم پوست خود را معاینه نمایید و از شخص دیگری بخواهید که پوست پشت و پوست سر شما را نیز معاینه نماید.
انواع سرطان پوست
سه نوع اصلی سرطان پوست وجود دارد که در ارتباط با نور خورشید می باشند. شایعترین نوع سرطان پوست را اصطلاحا بازال سل کارسینوما (basel cell carcinoma)منامند. این نوع سرطان را به آسانی میتوان درمان نمود و به ندرت گسترش می یابد. نوع بعدی سرطان پوست اسکواموس کارسینوما (squoamus cell carcinoma)یا کارسینومای سلول سنگفرشی میباشد. این نوع سرطان ممکن است گسترش یافته و کشنده باشد اما اگر زود و در مراحل اولیه تشخیص داده شود میتوان آن را معالجه نمود. این دو نوع سرطان پوست در مجموع باعث بروز 500/36 مورد سرطان پوست در هر سال در بریتانیا میشوند. سومین نوع سرطان پوست ملانوم بدخیم (meligenant melanoma)میباشد این نوع سرطان پوست نادر می باشد اما وقوع آن در سالهای اخیر افزایش یافته است هر سال 6000 مورد این سرطان در بریتانیا ایجاد میگردد. این سرطان میتواند به سرعت به سایر قسمتهای بدن انتشار یافته و بیشتر از سایر سرطانهای پوست مرگبار می باشد. یک نوع شایع سرطان پوست که به آن اصطلاحا سارکوم کاپوسی (sarcoma kaposi,s) گفته میشود معمولاً فقط در افراد مبتلا به ایدز دیده می شود.
علایم سرطان پوست
سرطان پوست نوع بازال سل کارسینوما رشد آهستهای در عرض چند ماه و یا حتی چند سال دارد. علایم این نوع سرطان عبارتند از:
- ظاهر آن به صورت یک برآمدگی کوچک و بدون درد می باشد. سطح آن صاف بوده و دارای عروق خونی می باشد رنگ آن صورتی تا قهوهای خاکستری می باشد.
- توده به تدریج بزرگ شده و معمولاً اطراف آن برآمده شده و وسط آن فرو رفته می شود.
- در صورت عدم درمان ممکن است به طور متناوب خونریزیهای ایجاد شود .
سرطان پوست نوع اسکواموس سل کارسینوما به صورت ضخیم شدگی و پوسته پوسته شدن قسمتی از پوست آغاز می گردد. سپس علایم زیر ظاهر می شوند:
- توده ایی که به تدریج بزرگ و سفت شده بدون درد می باشد و رنگ آن قرمز، قرمز قهوهای میباشد. لبه های این برجستگی نامنظم می باشد .
- سپس زخمهای عود کنندهای ایجاد می شود که هیچ گاه بهبود نمی یابند.
سرطان پوست ملانوم بدخیم بیشتر در قسمت هایی از پوست که در معرض نور خورشید قرار میگیرد ایجاد میشود. اگر لکه جدید تیره رنگی بر روی پوستتان مشاهده نمودید و یا اینکه در خالهای که قبلاً داشتهاید تغییرات زیر پیدا شد فوراً به پزشک مراجعه نمایید:
- بزرگ شدن اندازه خال.
- نامنظم بودن و غیر قرینه شدن لبه های خال.
- خارش، التهاب یا قرمز شدن خال.
- ضخیم شدن سطح خال.
- خونریزی یا رویه بستن خال.
- تغییر در رنگ خال
نحوه درمان سرطان پوست
سرطان پوست اگر زود و به موقع تشخیص داده شود معمولاً میتوان آن را معالجه قطعی نمود. اگر هر نوع تغییری مثل بزرگ شدن یک توده یا به وجود زخمهای بر روی پوست که بهبود نمی یابند مشاهده نمودید فوراً به پزشک مراجعه نمایید. پزشک ممکن است از محل ضایعه یک بیوپسی( نمونه برداری) انجام دهد و نمونه حاصل را به آزمایشگاه پاتولوژی بفرستند.
نوع سرطان پوست و میزان گسترش آن نحوه درمان آن را مشخص می نماید گاهی اوقات فقط لازم است که قسمت مبتلای پوست برداشته شود. اکثر سرطانهای پوست را می توان با عمل جراحی بیرون آورد اما اگر قسمت زیادی از پوست گرفتار سرطان شده باشد ممکن است نیاز به پیوند پوست هم داشته باشید. اگر سرطان به سایر قسمتهای بدن هم انتشار یافته باشد ممکن است نیاز به انجام رادیوتراپی یا شیمی درمانی باشد.
دیدگاهتان را بنویسید